Luxe VR bril voor 2 tientjes !?

Door Downstar2 op woensdag 13 april 2016 12:29 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 6.830

http://i.imgur.com/MQO02yi.jpg

Ik heb even op me laten wachten maar hier komt het (kleine) reviewtje van de VR BOX II (2).

Virtual Reality Wellicht beter bekend als VR is een techniek die erg in opkomst is.
Krom gezegd biedt VR je in de praktijk de mogelijkheid om in een digitale(virtuele) wereld te ‘leven’.

Waar het nu voornamelijk nog gaat om het bekijken van met name filmpjes in een 360 graden setting, komen er ook steeds meer games en andere apps die nog meer uit VR halen.

Zo kun je bijvoorbeeld door google streetview wandelen alsof je daadwerkelijk door de straten heen loopt. Kun je games als Duck Hunt (wie heeft het niet gespeeld :P!?) beleven alsof je echt in het veld loopt. Mede door gebruik van een bluetooth gamepad/controller krijg je zo een hele andere definitie van gamen. Afijn, op internet is een hoop informatie te vinden over VR. Dus lees je gerust in!

Om VR te kunnen beleven heb je eigen lijk niet veel nodig. De voornaamste setting is door een VR headset te gebruiken en een smartphone. En eventueel een bluetooth controller om het gemak te vergroten.

Inmiddels is de markt overspoelt met VR brillen en komen ze in een hoop verschillende prijsklassen.
Een hele bekende VR bril (eigenlijk mogen we hem niet eens zo noemen!) is Google VR cardboard.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/95/Assembled_Google_Cardboard_VR_mount.jpg/1920px-Assembled_Google_Cardboard_VR_mount.jpg

Bron: Wikipedia

Deze bril (en vele clonen) zijn ruimschoots beschikbaar in de Chinese webshops.
Voor een paar dollar koop je er al één. Voor velen (en ook voor mij) is dit de eerste ervaring die men opdoet met VR.

“Elk nadeel heb zijn voordeel” was een uitspraak van Cruijff. Hier is het echter andersom
Het voordeel van de de lage kosten komen we gelijk tegen als we gaan kijken naar de nadelen.

Het karton is stug en voelt onprettig aan(schuur lang neus/voorhood). Er zit een enkele strap en die net niet lekker sluit etc. Het grootste nadeel zit hem in de lensen, deze zijn van kunststof en zijn niet te stellen. Zo’n cardboard is leuk voor de eerste beleving, maar ik wilde een model dat wat serieuzer was zonder dat ik daar gelijk 100 euro (Bijv. Samsung Gear VR (2) o.i.d) voor moest betalen.

Zodoende kwam ik na het lezen van verschillende reviews op de VR BOX 2.
http://i57.tinypic.com/iw820m.jpg
Ik had nog wat credit openstaan bij Gearbest dus ik heb daar de VR BOX II gehaald.
Product kost op dit moment +-25$ = +-22 euro inclusief een bluetooth controller.
( Bij bol.com en consorten wordt de VR BOX 2 voor het dubbele verkocht!)

Gearbest biedt de mogelijkheid om het pakket met POSTNL direct te versturen. Hierbij ben je bijna zeker dat je het pakket binnen 10 werkdagen hebt! (al is dit geen garantie!)
Ik kreeg het pakket binnen 9 werkdagen in huis!

Qua invoerbedrag zit je net op de grens van +- 22 euro. Momenteel ligt de prijs onder de prijs waarop BTW verschuldigd is. Toch moet je rekening houden met onderstaand:
Er dient wel rekening gehouden te worden met het feit dat het product de grens van 22 euro wellicht overschrijdt en daarmee in aanmerking (kan) komen voor extra belasting (21% van productwaarde(incl. verzendkosten) + 13 euro administratiekosten als het via PostNL gaat.)

http://i61.tinypic.com/eg73gi.jpg
Specificaties zijn er van de bril niet echt. De bracket waar de smartphone is geschikt voor smartphones met een scherm van 4,5” tot 6”. Verder weegt de VR box 2 (zonder telefoon) +-400 gram.

http://i61.tinypic.com/23hsxm9.jpg

Dit vrij lage gewicht is met name door de hoeveelheid kunststof die gebruikt is.
Ondanks dat, voelt het vrij solide aan.

Verder is gebruik gemaakt van schuim om de randen die aansluiten op het gezicht te verzachten.
De straps om de bril op je hoofd te zetten zijn verstelbaar middels klittenband, waardoor het bij vrijwel iedereen strak om het hoofd kan zitten.

De lenzen zijn van glas en hebben een diameter van 4.2CM en hebben volgende de website 8 speciale coatings gehad waardoor ze geen reflectie tonen,ze transparanter zijn en zijn ze gepolijst waardoor er minder vervormingen zijn.

Onderstaande afbeelding toont een mooi overzicht hoe de VR Box 2 is opgebouwd.

http://i.imgur.com/3kVoKMF.png

Hieronder wat afbeeldingen van de VR Box 2:

http://i.imgur.com/xtTgJJV.jpg

http://i.imgur.com/eHEjYCZ.jpg

http://i.imgur.com/hT6KmXj.jpg
Schuifjes om de lenzen te stellen, zowel in diepte als in de breedte.

http://i.imgur.com/ZCiHh1G.jpg

http://i.imgur.com/ylzPN2D.jpg
VR beeld door de cameralens en door de VR lens wordt uiteraard vertekend. Maar geeft enigszins een beeld weer wat je kan verwachten.

http://i.imgur.com/ehtD0f9.jpg
Smartphone glider. Bijgeleverd zijn soft pads(stickers) die in de houder kunnen worden geplakt om zo de knopjes van de zijkant van de telefoon te beschermen.

http://i.imgur.com/iEvPbkv.jpg

http://i.imgur.com/jwZreqA.jpg
De glider wordt via de rechterkant de bril ingeschoven. Straps zijn met klittenband te stellen

http://i.imgur.com/2W4xsz2.jpg
Bijgeleverde bluetooth controller (komt zonder batterijen!)
*Alle foto’s in deze review zijn aanklikbaar om naar het origineel te gaan

http://i58.tinypic.com/oqvk1w.jpg

Prestaties, hoe presteert de bril. Het belangrijkste van deze review waarschijnlijk :)
Voor mij ook tevens het lastigste punt. De VR belevenis met deze bril is niet te beschrijven dat moet je ervaren. In dit hoofdstuk zal ik met name dan ook het gebruik van VR box 2 beschrijven zoals ik hem in ‘de praktijk’ heb getest.

Het eerste wat dan opvalt is dan de foam pads aan de de randen van de VR Box 2.
Deze sluiten comfortabel om het gezicht. Mede door het zelf kunnen afstellen van de straps kun je zelf bepalen hoe strak het tegen het gezicht aan drukt. In andere reviews las ik dat het neus gedeelte te klein was, echter heb ik dit nog niet gemerkt. Zelfs na langer gebruik (>30 minuten) heb ik nog geen irritatie kunnen ontdekken. Helaas is er bij mijn foampad een naadje los. Makkelijk te dichten, maar toch een stukje kwaliteitscontrole dat niet is uitgevoerd. (Op de foto is het wel te zien, links onderin)

Dan komen we op het punt wat wellicht wel het belangrijkste is aan de VR bril. De lenzen.
De kwaliteit van de lenzen zijn ook een heel stuk beter dan de carboard VR van Google.
Niet alleen de kwaliteit speelt een rol, maar met name de mogelijkheid om ze in diepte en breedte te stelle zorgt ervoor dat ik eindelijk VR echt goed beleef. Bij de Cardboard VR heb ik menigmaal gehad dat ik het gevoel had dubbel te zien. Mijn ogen pasten zich daar uiteindelijk wel aan aan, maar erg prettig voelde het niet aan en na enkele minuten had je het wel gehad.

http://i.imgur.com/JakMwkv.png

Die ervaring heb ik gelukkig niet met de VR BOX 2 gehad, ik heb de lenzen op de diepste stand staan en zit qua breedte ongeveer in het midden. Dit geeft voor mij het meest scherpte beeld.
Mijn vriendin moet hem dan weer anders hebben staan, maar ook die krijgt na enig tweaken een scherp beeld. Dit duidt er voor mij op dat hij vrijwel voor iedereen geschikt zal zijn.

In de VR box 2 vindt je verder ook nog een glazen filter(word er ook extra bijgeleverd) deze dient er voor te zorgen dat er geen UV licht en andere schadelijke lichtstralen je ogen in gaan. In hoeverre een glazen filter dit tegen kan gaan, toch een leuke toevoeging.

De lenzen schijnen er tevens voor te zorgen dat de kijkhoek van de VR box 2 op zon 95 tot 100 graden komt te liggen. Of dit daadwerkelijk zo is weet ik niet. Ik heb wel gemerkt dat ik meer in beeld heb dan bij de cardboard VR. Uiteraard heeft de scherpte en kijkhoek ook mede te maken met het schermgrootte en de schermresolutie van je telefoon. In mijn geval getest met een Samsung S6 welke een prima VR beeld gaf. VR is over het algemeen nog niet beschikbaar in echte HD.
IK denk dat we daar nog wel enkele jaren op zullen moeten wachten. Maar het is een leuk begin!

Wat ik verder erg positief heb ervaren is de manier van het locken van je Smartphone.
Je plaatst hem gemakkelijk in de slider waar die op zijn plaats wordt gehouden door een klemmetje met veer. Verder krijg je 3 foam stickers meegeleverd die je in de slider kan plakken, zodat de knoppen op het toestel vrij blijven. De slider kun je vervolgens gemakkelijk in de VR bril sliden.

In het design is ook rekening gehouden met het feit dat je de telefoon aan de lader kunt hangen tijdens het kijken of dat er gebruik gemaakt kan worden van een headset. Verder moet het geen probleem zijn om met een bril de VR box 2 te dragen. Verder kan er aan de voorkant een schuifje open worden gedaan om de camera van je smartphone te gebruiker. Dit is met name handig bij applicaties die naast Virtual Reality ook Augmented Reality. Augmented Reality voegt virtuele objecten toe aan de bestaande wereld. Meestal gebeurd dit op basis van een tracker (vaak QR code). Onderstaand een voorbeeld:

http://blogs.solidworks.com/solidworksblog/wp-content/uploads/sites/2/6a00d83451706569e2017ee8115a91970d.jpg

Dan de bluetooth controller. Het koste mij even tijd om hem te vinden via mijn Galaxy S6. Maar eenmaal gekoppeld functioneert hij prima. Er zitten verschillende modes op om hem op verschillende manieren te gebruiken. Zo heb je onder andere een mouse mode waarin je met je joystick een muis kan bedienen, maar er is ook een speciale game mode etc.
Switchen tussen de modes gebeurd doormiddel van een speciale toets-combinatie.

Er is ook een versie van de VR Box II(2) beschikbaar zonder bluetooth controller

Maar voor die 3$ minder vind ik dat het niet waard, de bluetooth controller is een welkome toevoeging.

http://i61.tinypic.com/5l4arr.jpg

Pluspunten:
+ Prijs (22 euro)
+ Verstelbare glazen lenzen
+ Comfortable Foampad en makkelijk aanpasbare hoofdband
+ Slider en locking mechanisme
+ Ondersteuning voor een vrij grote range aan smartphones.

Nadelen:
- Foampad is naadje van los, kwaliteitscheck niet (grondig) uitgevoerd);
- Bril kan denk ik nog wel wat minder lomp.
- Bluetooth gamepad voelt wat goedkoop aan en was wat moeilijker te koppelen.
(maar voor prijs van 3$ meer, leuke toevoeging!)

Echte nadelen heb ik niet. Je moet rekening houden met het feit dat dit stukje speelgoed maar twee tientjes kost. De VR beleving is een stuk beter dan carboard VR maar zal niet kunnen tippen aan een Oculus Rift of vergelijkbaar highend VR headset. Daarin zitten andere sensoren verwerkt welke de beleving van VR nog beter doen overkomen.

http://i59.tinypic.com/2psq6fm.jpg
Dit keer geen videoreview.
Ik kan weinig meer laten dan dat ik hier al heb besproken en de foto’s die ik heb getoond.
Het is een kwestie van zelf ervaren en overtuigd raken dat dit wat beters is dan goedkopere alternatieven om VR te beleven zoals bijvoorbeeld Google’s Carboard.
Mochten jullie fouten tegen komen in de review, PM mij dan even!
Downstar

Volgende: Amkov AMK100s - Goedkope Chinese 360 camera!? 05-'16 Amkov AMK100s - Goedkope Chinese 360 camera!?
Volgende: Review Sj5000x Elite - Goedkoop GoPro alternatief! 02-'16 Review Sj5000x Elite - Goedkoop GoPro alternatief!

Reacties


Door Tweakers user NightFox89, woensdag 13 april 2016 15:54

Iemand ervaring met de iPhone 5? Voor de cardboard heeft die namelijk eigenlijk net een te klein scherm.

Door Tweakers user SinergyX, woensdag 13 april 2016 16:28

Ik heb er zelf 2 gekocht, 1 was stuk minder kwaliteit en de lenzen zaten ook in een vaag schuifbaar stukje plastic dat nooit op z'n plek bleef zitten.

De 2de lijkt veel op die van jou, alleen is het een klepje aan de voorkant ipv schuifsysteem.

Helaas is er weinig te vinden qua apps op WinMobile voor VR, zeker niet als je ook nog 'rond wil kijken'.
NightFox89 schreef op woensdag 13 april 2016 @ 15:54:
Iemand ervaring met de iPhone 5? Voor de cardboard heeft die namelijk eigenlijk net een te klein scherm.
De meeste van zulke modellen zijn voor 4-6 inch dacht, zelfs een 4inch (ik had nog een oude Huawei liggen) kan je de lenzen goed instellen om het 'fullscreen' te krijgen. Nadeel was echter dat dat toestel een 576 scherm was.

[Reactie gewijzigd op woensdag 13 april 2016 16:29]


Door Tweakers user NightFox89, woensdag 13 april 2016 16:38

SinergyX schreef op woensdag 13 april 2016 @ 16:28:
De meeste van zulke modellen zijn voor 4-6 inch dacht, zelfs een 4inch (ik had nog een oude Huawei liggen) kan je de lenzen goed instellen om het 'fullscreen' te krijgen. Nadeel was echter dat dat toestel een 576 scherm was.
Thnx voor de info. Dan lijkt het me wel de moeite waard om er een te bestellen, kijken of die wat fijner werkt :)

Door Tweakers user borbit, woensdag 13 april 2016 20:24

Is zoiets nou een beetje bruikbaar met een galaxy 3? Kun je het gebruiken als je ook een normale bril draagt?

Door Tweakers user Downstar2, woensdag 13 april 2016 21:04

borbit schreef op woensdag 13 april 2016 @ 20:24:
Is zoiets nou een beetje bruikbaar met een galaxy 3? Kun je het gebruiken als je ook een normale bril draagt?
Suitable for people with glasses. Wordt mee geadverteerd. Draaf zelf geen bril maar het zou met deze bril moeten kunnen doordat er extra ruimte is.

alles tussen 4 en 6 inch zou moeten passen, Scherpte is ook mede afhankelijk van je scherm. Maar VR is nog lang geen HD dus een iets lagere resolutie is ook lang geen probleem!

Door Tweakers user NightFox89, donderdag 14 april 2016 10:00

Van het weekend eens kijken of ik deze twee blogs niet eens kan combineren :)

De officiële blog van Frozen: Virtual reality bij een pakje boter

Door Tweakers user obelix998, donderdag 14 april 2016 12:37

Dank voor de review !
Zojuist besteld want de cardboard is inderdaad weinig comfortabl

Door Tweakers user Flimovic, donderdag 14 april 2016 13:56

Hey, dat ziet er prima en betaalbaar uit! Goede review ook!

Even een vraagje, hoe zit het met mensen die een bril dragen? Moeten die hun bril afzetten en kun je corrigeren met de lenzen? Zo ja, tot welke sterkte kun je corrigeren? Ik heb zelf -6 aan beide ogen.
En is de box II compatible met een Nexus 6p?

Door Tweakers user sjibbie, vrijdag 15 april 2016 14:31

Leuke review!
Maar welke shipping moet je kiezen om bij PostNL uit te komen?
Ik zie alleen maar Swede Post

Door Tweakers user Downstar2, zondag 17 april 2016 13:00

Flimovic schreef op donderdag 14 april 2016 @ 13:56:
Hey, dat ziet er prima en betaalbaar uit! Goede review ook!

Even een vraagje, hoe zit het met mensen die een bril dragen? Moeten die hun bril afzetten en kun je corrigeren met de lenzen? Zo ja, tot welke sterkte kun je corrigeren? Ik heb zelf -6 aan beide ogen.
En is de box II compatible met een Nexus 6p?
Je schijnt gewoon je bril op te kunnen houden. Volgens de makers moet er genoeg ruimte zijn. Ik draag zelf geen bril, dus ik kan het helaas niet voor je beoordelen.

Nexus 6p is geloof ik 5.7 inch toch? Tot 6 inch zou moeten passen!

Door Tweakers user Downstar2, zondag 17 april 2016 13:03

sjibbie schreef op vrijdag 15 april 2016 @ 14:31:
Leuke review!
Maar welke shipping moet je kiezen om bij PostNL uit te komen?
Ik zie alleen maar Swede Post
Hmm vreemd, ik had die optie nog wel.
Maar ik weet wel dat Gearbest wel vaker veranderd qua shipping opties.

Ik zal anders gewoon eens contact opnemen met de Customer Service, en vragen of de optie terug kan komen of dat zij zelf je order kunnen veranderen naar POSTNL shipping (Dat heb ik ook wel eens moeten doen. Ordernr doorgeven op tijd en vragen om change naar postnl)

Door Tweakers user Downstar2, zondag 17 april 2016 13:05

Ik was zelf helemaal niet bekend met de Trinus gyre (nu Trinus VR) app/server.
Totdat gisteren mij er iemand op attendeerde in het fok forum. Ik zou als ik meer tijd heb het eens even opzetten, ben benieuwd hoe dit werkt met de VR box 2 !

Door Tweakers user Michiel313, zondag 24 april 2016 21:28

Toffe blog! Kon het niet laten om zelf ook maar een te bestellen, week of 2 terug een kartonnen versie besteld :X

Kwaliteit is inderdaad stuk beter, maar welke QR code heb je gescand voor de Google Cardboard app? Beeld is vrij vierkant en zie soms de middelste lijn, HTC M9.

[Reactie gewijzigd op zondag 24 april 2016 21:28]


Door Tweakers user Downstar2, maandag 25 april 2016 11:45

Michiel313 schreef op zondag 24 april 2016 @ 21:28:
Toffe blog! Kon het niet laten om zelf ook maar een te bestellen, week of 2 terug een kartonnen versie besteld :X

Kwaliteit is inderdaad stuk beter, maar welke QR code heb je gescand voor de Google Cardboard app? Beeld is vrij vierkant en zie soms de middelste lijn, HTC M9.
Ik heb gewoon andere VR apps gebruikt. Maar de VR cardboard app uit de playstore had ik al op mijn Smartphone staan, die werkt ook gewoon prima. Ik heb geen last van de middenlijn. Kwestie van goed 'uitlijnen' van je lenzen lijkt me?

Door Tweakers user Flimovic, maandag 25 april 2016 12:47

Downstar2 schreef op zondag 17 april 2016 @ 13:00:
[...]


Je schijnt gewoon je bril op te kunnen houden. Volgens de makers moet er genoeg ruimte zijn. Ik draag zelf geen bril, dus ik kan het helaas niet voor je beoordelen.

Nexus 6p is geloof ik 5.7 inch toch? Tot 6 inch zou moeten passen!
Heb em ook besteld! Iets van 17 euro neergeteld icm een kortingscode die ik had gevonden online. Ik ga hier geen buil aan vallen :)

Door Tweakers user Downstar2, donderdag 28 april 2016 08:36

Flimovic schreef op maandag 25 april 2016 @ 12:47:
[...]


Heb em ook besteld! Iets van 17 euro neergeteld icm een kortingscode die ik had gevonden online. Ik ga hier geen buil aan vallen :)
Wellicht handig om te code te delen met ons :)?
Bij Gearbest?

Door Tweakers user Flimovic, vrijdag 29 april 2016 17:29

Downstar2 schreef op donderdag 28 april 2016 @ 08:36:
[...]


Wellicht handig om te code te delen met ons :)?
Bij Gearbest?
http://www.goodsearch.com/gearbest/coupons

Take your pick :)

Door Tweakers user iamzero456, maandag 2 mei 2016 20:52

Is dit beter/handiger dan een samsung gear VR vind je? of niet omdat er ook andere foefjes in de Gear zitten?

Door Tweakers user Downstar2, dinsdag 3 mei 2016 09:21

iamzero456 schreef op maandag 02 mei 2016 @ 20:52:
Is dit beter/handiger dan een samsung gear VR vind je? of niet omdat er ook andere foefjes in de Gear zitten?
Zijn niet te vergelijken. De Gear is dan weer een klasse bete met inderdaad veel meer features.

Ik vind het voor mij een prima ding, voor een prima prijs.

Reageren is niet meer mogelijk